اختلاف سنی معکوس در ازدواج؛ اگر شوهر بزرگتر باشد چه اتفاقی می افتد؟
اختلاف سنی معکوس در ازدواج، منعی ندارد. این یعنی مهم نیست اگر زن و مرد همسن بوده و حتی خانم از آقا چند سالی هم بزرگتر باشد. اما خب چند نکته مهم وجود دارد!
به گزارش سبک ایده آل، از قدیم در ایران و البته در بسیاری از کشورها و فرهنگها، اینطور رسم بوده که در ازدواج، آقا از خانم بزرگتر باشد. این موضوع آنقدر رایج بود که حتی اگر مردی قصد ازدواج با دختر بزرگتر از خودش را داشت، او را سرزنش میکردند! همینطور دختران هم از ازدواج با مرد کوچکتر یا اختلاف سنی معکوس در ازدواج منع میشدند. اما خب با توجه به اینکه در این 2 دهه اغلب تابوها و رسمها عملاً در حال از بین رفتن هستند، بیایید ببینیم واقعاً از نظر روانشناسی ازدواج با مرد کوچکتر، اشکالی دارد؟!
ازدواج با مرد کوچکتر بد است؟!
به نقل از مجموعه پل، اول بیایید ببینیم اصلاً چرا از قدیم رسم بوده که مرد از دختر بزرگتر باشد؟ در واقع دلایل اینها بودند:
- زنی که سن کمتری داشته باشد، قدرت فرزندآوری بیشتری دارد و در گذشته، فرزند بیشتر به معنی نیروی کار رایگان بیشتر بود!
- باور بر این بود زن کمسنتر، میتواند در ایام پیریِ مرد از او مراقبت کند.
اما امروز عملاً هر ۲ این باورها منقضی شده و میشود گفت که دیگر چنین چیزهایی برای اغلب مردم اهمیت زیادی ندارند.
ازدواج با مرد کوچکتر از نظر روانشناسی منع دارد؟
نه! ببینید، اختلاف سنی معکوس در ازدواج، منعی ندارد. این یعنی مهم نیست اگر زن و مرد همسن بوده و حتی خانم از آقا چند سالی هم بزرگتر باشد. اما خب چند نکته مهم وجود دارد!
- اول از همه، اینکه بر اساس مطالعات مختلف روانشناسی، اختلاف سنی زن و مرد بهتر است بیشتر از 6 یا 7 سال نباشد.
- بهترین اختلاف سنی، بین 4 الی 5 سال است.
- در اختلاف سنی معکوس هم گفته میشود اگر خانم تا 4/5 سال بزرگتر باشد، مشکل خاصی به وجود نمیآید.
آیا اختلاف سنی موضوع خیلی مهمی است؟!
در مطالعات روانشناسی تأیید شده که اختلاف سنی، یک عامل سازگاری یا جدایی نیست. یعنی اینطور نیست که الزاماً دختران و پسرانی که 5 اختلاف سنی دارند، از آنهایی که 7 سال یا 2 اختلاف سنی دارند، موفقتر باشند. در واقع اختلاف سنی تا زمانی که در بازه زمانی گفته شده، یعنی بین 0 الی 7 سال باشد، مشکلساز نیست و البته به عنوان یک فاکتور مهم افزایشدهنده احتمال موفقیت رابطه در نظر گرفته نمیشود. چراکه ازدواج یک موضوع بسیار پیچیده است و فاکتورهای بسیار زیادی روی آن تأثیرگذارند و سن صرفا یکی از موارد کوچکش محسوب میشود.
در مورد اختلاف سنی زیاد چه؟!
خب، زمانی که اختلاف سنی زیاد شود، یعنی بیشتر از 6 یا 7 سال، مشکلاتی حاصل میشود. شاید در نگاه اول و در زمانِ حال واقعاً متوجه این مشکلات نشوید و تصور کنید این رابطه همیشه قرار است مثل الان بدون تعارض و شاد باقی بماند. اما اختلاف سنی زیاد باعث میشود در موضوعات مختلف به تعارضات بیشتری بخورید. همینطور این اختلاف سنی ممکن است باعث ایجاد انواع اختلافات، اختلاف در ارزشها، استانداردها، اختلاف مذهبی و… شود. به همین دلیل است که در روانشناسی پیشنهاد میشود از “ازدواج با اختلاف سنی زیاد” دوری کنید.
احتمالاً بعضی از مخاطبان این مقاله در این شرایط بگویند خب چرا فلان آشنای ما که با خانمش اختلاف سنی زیادی داشت زندگی موفقی هم دارند. در جواب این سؤال چند جواب وجود دارد:
- اول اینکه شما در زندگی آنها نیستید و شاید موفقیتِ ظاهری که امروز در این رابطه مشاهده میکنید حاصلِ گذشت زیاد یا حتی فداکاری یکی از طرفین باشد که احتمالاً چنین چیزی در رابطه شما نیست.
- در درجه دوم ممکن است در رابطه مورد نظر، هر 2 نفر به شدت با هم در موضوعات دیگر تفاهم داشته و انسانهای بالغی باشند.
- در درجه سوم هم به طور کلی در علم و روانشناسی ما به هیچ عنوان بر اساس استثناءها، تصمیمگیری نمیکنیم.
آیا جذابیت ظاهری مهم است؟!
یکی از مسائلی که ممکن است در چنین رابطهای با آن روبرو شوید، مبحث جذابیت ظاهری است. مثلاً شاید بگویید همسر مورد نظر من از همه لحاظ خوب است، با سن بیشترش هم مشکلی ندارم، اما برایم از نظر ظاهری جذابیتی ندارد. همانطور که در مقاله اهمیت زیبایی در ازدواج هم گفتم، این مسئله واقعاً موضوعی نیست که بخواهید به سادگی از کنارش عبور کنید و اگر احساس میکنید واقعاً موضوع ظاهر و قد و هیکل برایتان مهم است، کمی بیشتر برای جدی کردن این رابطه به خودتان زمان بدهید.
یادتان باشد!
یادتان باشد عزیزان که اختلاف سنی فقط یکی از عوامل تأثیرگذار بر موفقیت رابطه است! بنابراین حتی اگر اختلاف سنی مطلوبی داشته باشید، نباید تصور کنید دیگر همه چیز تمام است و میتوانید به راحتی با هم ازدواج کنید! در این شرایط بهترین انتخاب این است که به جلسات مشاوره پیش از ازدواج مراجعه کنید. در این جلسات، مشاور موضوعات مختلفی را بررسی میکند. از جمله:
- قصد و انگیزه ازدواج هر 2 نفر که به شدت روی موفقیت و شکست رابطه تأثیرگذار است.
- تفاهم شما در موضوعاتی مثل استانداردها، ارزشها، مذهب، خانواده و…
- سلامت روان هر کدام از شما،
- و… .
معایب ازدواج با مرد کوچکتر چیست؟
ببینید، بعضی از ازدواجها ممکن است یکسری از معایب را همراه خودشان داشته باشند. مثلاً وقتی تصمیم به ازدواج با معتادی که ترک کرده بگیرید، ممکن است همیشه مجبور باشید با ترس از اعتیاد دوباره همسرتان زندگی کنید. یا مثلاً وقتی قصد ازدواج با مرد بچه دار را داشته باشید، احتمال دارد با فرزند او به مشکل بخورید. در مورد ازدواج با مرد کوچک تر هم چند مشکل احتمالی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنم تا از همین حالا آنها را در نظر گرفته و وجودش را بررسی کنید. دقت کنید، اینها صرفاً احتمالات است و ممکن است اصلاً با این مشکلات برخورد نکنید.
- زخم زبان دیگران: شاید به محض اینکه اطرافیان از تصمیم شما برای ازدواج با مرد کوچکتر باخبر شوند، سعی کنند با هدف نصیحت کردن و حتی مسخره کردن، با شما صحبت کنند و خب این موضوع کمی اذیتتان خواهد کرد.
- بدرفتاری خانواده: احتمال دارد خانواده آقا، به دلیل راضی نبودنشان نسبت به این رابطه کمی با شما بدرفتاری کنند.
- نقش پررنگتر خانم: ممکن است خانم در این رابطه نقش پررنگتری از آقا داشته و این موضوع به مرور باعث ناراحتی آقا شود.
خلاصه: به طور خلاصه از نظر روانشناسی ازدواج با مرد کوچکتر یا اختلاف سنی معکوس در ازدواج منعی ندارد. البته 2 نکته مهم وجود دارد. یکی اینکه اگر اختلاف سنی زیاد باشد، روانشناسی این ازدواج را پیشنهاد نمیکند. در درجه دوم هم اینکه یادتان باشد همه چیز فقط اختلاف سنی نیست و قطعاً باید برای سنجش بیشتر میزان تفاهمها و اختلافتان، به جلسات مشاوره پیش از ازدواج بروید.
کلام آخر
خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مقاله موضوع اختلاف سنی معکوس در ازدواج را بررسی کردیم و فهمیدیم که روانشناسی در مورد این مبحث چه نظری دارد.
خیلی بده
زن نقش مادرش را بازی میکند
مقاله خوب آموزنده و تاثیر گذاری بود …سپاس
یمشت چرت و پرت گفته بود
زن که بزرگتر باشه هم خودش اذیته هم مرد البته استثنا هم وجود دارد ولی قرار نیست بر استثنا حکم شود
مقاله چرت و پرت و ابکی