سلامت

چند راهکار موثر برای درمان سریع سرفه

برای درمان سرفه ابتدا باید مشخص شود چه نوع سرفه‌ای مبتلا هستید تا راهکار موثر با آن را پیدا کنید و استفاده کنید.

به گزارش سبک ایده‌آل به نقل از درمانکده، درمان سرفه دغدغه بزرگ افرادی است که به آن مبتلا شده‌اند. این عارضه مخصوصا اگر شدید باشد بسیار آزاردهنده است و گاهی‌اوقات نشان‌دهنده یک بیماری جدی خواهد بود.

به روش‌های مختلفی می‌توان سرفه را بهبود بخشید. اگر این عارضه خفیف و کوتاه‌مدت باشد، اغلب نیازی به درمان پزشکی نیست و می‌توان با راه‌کارهای خانگی آن را برطرف کرد. اما گاهی‌اوقات روش تسکین سرفه به دلیل شدت زیاد آن پیچیده می‌شود. درواقع ممکن است بدن با بروز سرفه درحال هشدار به شما باشد. بنابراین می‌توان گفت بهترین راه‌کار برای درمان سرفه های طولانی مدت و شدید، مراجعه به پزشک عمومی است.

منظور از درمان سرفه چیست؟

برای درمان ابتدا باید مشخص شود علت آن ویروسی و عفونی است یا خیر.

زمانی که عامل تحریک‌کننده و ناآشنا درون مجاری تنفسی وجود داشته باشد، سیستم ایمنی بدن برای خروج آن واکنش نشان می‌دهد که از آن تحت عنوان سرفه یاد می‌کنیم. درواقع بدن با بروز این رفلاکس نای، گلو و ریه‌ها را پاکسازی خواهد کرد. اما دلیل ایجاد سرفه همیشه همین‌قدر ساده نیست. در اغلب موارد این عارضه نشان‌دهنده یک بیماری است و نیاز به درمان سریع دارد.

از طرفی، سرفه انواع مختلفی دارد که هر یک به شیوه خاصی درمان می‌شوند و مصرف برخی مواد غذایی بر بهتر یا بدتر شدن آن‌ها تاثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، می‌توانید برای کسب اطلاع از روش درمان گیاهی سرفه خشک، مقاله «سرفه خشک» را در وب‌سایت درمانکده مطالعه کنید.

برای درمان سرفه چه مواردی بررسی می‌شوند؟

بیشتر مواقع سرفه جای نگرانی ندارد و یک روند طبیعی برای پاکسازی ریه‌ها محسوب می‌شود. اما گاهی‌اوقات این مشکل نشان‌دهنده وجود یک ویروس در بدن همچون سرماخوردگی است که با علائمی مانند آبریزش بینی، تب، گلودرد، گوش درد و گرفتگی و درد کلی همراه خواهد بود.

برای درمان سرفه کودکان و بزرگسالان ابتدا علت آن (سرفه‌های حاد و مزمن) بررسی می‌شود تا پزشک بتواند نوع سرفه خشک، مرطوب، حمله‌ای یا سرفه های آلرژیک را تشخیص دهد. اگر از تفاوت سرفه آلرژیک با سایر سرفه‌ها اطلاعی ندارید، میت‌وانید مقاله «فرق سرفه حساسیت با سرماخوردگی» را در درمانکده مطالعه کنید.

روش درمان سرفه های خطرناک

اگر سرفه به دلیل ورود ویروس درون سیستم تنفسی بروز پیدا کند، نیاز به درمان فوری مثل استفاده از قرص ضد سرفه قوی است. زیرا اگر سرفه درمان نشود، احتمال بروز عفونت و آسیب جدی به ریه‌ها وجود دارد. هر چند پزشکان معمولا برای این عارضه دارو تجویز نمی‌کنند و استفاده از راه‌کارهای درمان سرفه در خانه را پیشنهاد می‌دهند، اما بهبودی سرفه شدید و تنگی نفس که ممکن است گاهی با سرفه خونی همراه شود، بدون دارو امکان‌پذیر نیست.

جدول زیر نشان‌دهنده بهترین دارو برای سرفه است:

داروهاموارد مصرف
آنتی‌هیستامین‌ها، کورتیکواستروئیدها و ضد احتقان‌هاآبریزش بینی و آلرژی
داروهای استنشاقیسرفه‌های مربوط به آسم و کشادکننده برونش (راه‌های هوایی)
آنتی‌بیوتیک‌هاسرفه‌های مزمن ناشی از عفونت باکتریایی یا قارچی
داروهای کنترل کننده اسیدرفلاکس اسید معده
داروهای سرکوب کننده سرفهتسکین علائم سرفه
جدول داروهای موثر در درمان سرفه و موارد مصرف آن‌ها

درمان سرفه در خانه چگونه است؟

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، بهترین درمان سرفه خشک یا انواع دیگر آن استفاده از راه‌کارهای خانگی برای تسکین علائم این عارضه است. حتما برای شما هم تاکنون این سوال پیش آمده که برای سرفه شدید چی خوبه؟ بهترین روش درمان خانگی این عارضه شامل موارد زیر می‌شود:

قرقره آب نمک

یکی از بهترین راه‌کارهای درمان در خانه، قرقره آب نمک است. نمک خاصیت ضد التهابی دارد و باعث از بین رفتن عفونت و باکتری‌های گلو می‌شود. یک قاشق چای‌خوری نمک را با یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید. بهتر است محلول آب نمک برای درمان سرفه، مخصوصا درمان سرفه خلط دار روزی سه بار قرقره شود.

زنجبیل

اگر می‌خواهید بدانید چه چیزی سرفه را قطع میکند، باید بگوییم زنجبیل یک روش قطعی برای درمان این عارضه است. زنجبیل با خاصیت ضد التهابی می‌تواند گلو درد و التهاب مجاری تنفسی را بهبود بخشد. ترکیب عصاره زنجبیل با عسل یا دمنوش زنجبیلی برای بهبود سرفه شدید معجزه می‌کند.

شیر و زردچوبه

زردچوبه یک ماده بسیار مقوی برای درمان بیماری‌های تنفسی و گوارشی است. این ماده در دوران شیوع بیماری کرونا و درمان خانگی سرفه‌های شدید کرونایی نقش به‌سزایی داشت. زردچوبه خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی دارد، از همین‌رو برای درمان سرفه های طولانی مدت و التهاب گلو بسیار مفید است. برای مصرف راحت‌تر آن می‌توانید ۲ قاشق غذاخوری زردچوبه را با یک لیوان شیر ولرم مخلوط کنید. بهتر است این ترکیب روزی ۲ بار میل شود.

سیر خام

یکی‌ دیگر از راه‌کارهای خانگی درمان سرفه های طولانی مدت مصرف سیر خام است. توجه داشته باشید سیر باید حتما به صورت خام میل شود تا خاصیت ضد باکتریایی آن از بین نرود. ابتدا چند حبه سیر خام را در دهان نگه دارید، سپس آن‌ها را بجوید تا عفونت‌های موجود در گلو پاکسازی شوند. اطباء طب سنتی سیر خام را بهترین روش برای درمان فوری سرفه شبانه می‌دانند.

عسل

ترکیب ۲ قاشق غذاخوری عسل با یک لیوان آب ولرم معجزه‌ای در درمان خانگی سرفه‌های شدید و درمان سرفه‌های خلط‌دار است. این ترکیب، مجاری تنفسی را نرم می‌کند و با از بین بردن آثار خلط، علائم سرفه را کاهش می‌دهد.

آویشن

یکی از متداول‌ترین روش‌های درمان خانگی سرفه‌های شدید استفاده از گیاه آویشن است. این گیاه خاصیت ضد التهابی دارد، از همین‌رو به عنوان قویترین داروی گیاهی ضد سرفه شناخته می‌شود. گیاه آویشن برای تسکین گلودرد، سرفه، التهاب ریه و مشکلات گوارشی بسیار مفید است.

در اغلب موارد راه‌کارهای درمان خانگی سرفه برای تسکین علائم آن بسیار موثر واقع می‌شوند.

دیگر موارد اثربخش برای بهبود سرفه در خانه عبارت‌اند از:

بهترین راه‌کار برای درمان فوری سرفه شبانه چیست؟

دلیل اصلی بروز سرفه‌های شدید شبانه رفلاکس معده است. تحریک معده بر اثر غذاهایی که در طول روز می‌خوریم یا مصرف میوه های حساسیت زا برای سرفه، می‌تواند منجر به سرفه‌های شبانه می‌شود. بهترین راه‌کار برای درمان فوری سرفه شبانه، کاهش مصرف غذاها و نوشیدنی‌های تحریک‌کننده است. اگر شما هم در طول شب دچار این عارضه می‌شوید، باید مصرف موارد زیر را در رژیم غذایی خود محدود کنید:

  • غذاهای چرب و سرخ‌شده
  • نعناع
  • سیر و پیاز
  • ادویه‌های تند
  • گوجه‌فرنگی
  • کافئین
  • نوشیدنی گازدار
  • شکلات
  • مرکباتی مانند لیمو شیرین و پرتقال

درمان سنتی

درمان سرفه از نظر طب سنتی  با روش‌های مختلفی انجام می‌شود. اما این نکته را فراموش نکنید که هر نوع سرفه‌ای را نمی‌توان با طب سنتی بهبود بخشید. به عنوان مثال وقتی سرفه‌های شدید با تنگی نفس، کاهش وزن، گرفتگی صدا، تب و لرز همراه شدند، به بررسی دقیق پزشک نیاز دارند اما در مواردی که سرفه‌ها هر از گاهی می‌آیند و ناپدید می‌شوند، می‌توانید از راه‌کارهای زیر بهره ببرید:

شستشوی بینی با نمک

زمانی که سرفه شما با آبریزش بینی، گرفتگی بینی، سینوزیت و احساس سنگینی سر همراه است، شستشوی بینی یک راه‌حل تسکین‌دهنده موثر خواهد بود. در این حالت بهتر است حداقل روزی سه بار بینی خود را با آب نمک شستشو دهید.

استفاده از بخور

در اغلب موارد اطباء طب سنتی برای تسکین سرفه‌های شدید، بخور گیاهی را توصیه می‌کنند. شما می‌توانید به کمک دستگاه بخور یا گرم کردن مقداری آب و ریختن عصاره گیاهان دارویی مانند آویشن درون آن، از معجزه بخور بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا