کشف آیاتی پنهان در زیر لایه ای از طلا در «قرآن آبی» نفیس+ عکس
تیمی از محققان با استفاده از تکنیک های تصویربرداری چندطیفی، آیاتی از سوره نساء را در «قرآن آبی» نفیس کشف کردند.
به گزارش سبک ایده آل، محققان موزه ملی زاید از متنی که در زیر یک لایه تزئینی پیچیده از ورق طلا بر روی صفحه ای از قرآن آبی ( یکی از معروف ترین نسخه های خطی قرآن در جهان و از مهمترین نمونه های خوشنویسی اسلامی) رونمایی کردند. این تیم با استفاده از تکنیک های تصویربرداری چندطیفی، آیاتی از سوره نساء را کشف کردند.
ویژگی های «قرآن آبی» نفیس
قرآن آبی نسخه ای از قرآن است که مربوط به سال های ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلادی است. این نسخه خطی به دلیل صفحات رنگ آبی یا نیلی متمایز، تزئینات نقره ای و خوشنویسی طلایی کوفی معروف است.
متن قرآن آبی به خط کوفی نوشته شده است که امروزه خواندن آن برای مردم دشوار است زیرا از حروف عربی بدون نقطه و علامت استفاده می شود. قرآن آبی در اصل شامل ۶۰۰ ورق بود که هر کدام از پوست ساخته شده بودند. امروزه تنها حدود ۱۰۰ صفحه از این قرآن در مجموعههای خصوصی و موزهای در سراسر جهان یافت میشود که پنج صفحه از آنها در موزه ملی زاید به نمایش گذاشته میشود.
این صفحه از قرآن آبی با استفاده از تصویربرداری چند طیفی مورد بررسی قرار گرفت، تکنیکی که میتواند متن و تصاویری را که در طول زمان محو شدهاند و دیگر برای چشم انسان قابل مشاهده نیستند، آشکار کند.
المنصوری، معاون هماهنگ کننده موزه ملی زاید، در این باره گفت: «تحقیقات نوآورانه موزه ملی زاید در مورد قرآن آبی، آگاهی جدیدی بر منشأ و تولید این نسخه خطی مهم ایجاد می کند و بر نقش موزه در زندگی فرهنگی و دانشگاهی تأکید دارد. امارات و فراتر از آن برنامههای تحقیقاتی موزه ، بخش مهمی از مأموریت، برای گسترش درک خود از گذشته، مردم و فرهنگها است. اکتشافاتی که تیمهای ما در مورد میراث امارات متحده عربی انجام میدهند برای توسعه درک ما از چگونگی گسترش ایدهها در فرهنگها، برجسته کردن نقش تاریخی آن به عنوان مرکزی برای ارتباطات و تبادل فرهنگی، و نشان دادن سهم آن در جریان ایدهها، هنر و دانش بین تمدنها است».
نورالایمان بنت رسلی، متصدی موزه ملی زاید، میگوید: «تصور می شود که تنها یک نسخه از قرآن آبی وجود داشته باشد و حدود ۱۰۰ صفحه شناخته شده آن برای چندین دهه دانشمندان را مجذوب خود کرده است. فناوری پیشرفته ای که برای روشن کردن این صفحه از نسخه خطی استفاده می شود، به ارائه دیدگاه های بیشتر در مورد تولید این نسخه کمیاب از قرآن کمک می کند».