گوناگون

اخطار برای تخلیه کامل یک روستا در ایران

رانش زمین جابه‌جایی اهالی یک روستا در خراسان شمالی را ضروری کرده؛ اهالی اما همچنان در خانه‌های در معرض خطر ساکن هستند.

به گزارش سبک ایده‌آل، باران‌های سیل‌آسای فروردین ۱۳۹۸ هنوز هم دست خود را از دامان این مرز و بوم برنداشته است. در همان روزهایی که سیل امان اهالی را در بسیاری از روستاها بریده بود، بارش‌های شدید موجب رانش زمین و ریزش بخشی از کوه در روستای گُلِی از توابع بجنورد و ریزش چند واحد مسکونی شد. این موضوع به تهدیدی جدی برای ۱۶۵ خانوار این روستا تبدیل شد به طوری که دستگاه‌های متولی اعلام کردند ۲۸ نفر باید جابه‌جا و خانه بقیه مقاوم‌سازی شود. از آن روزها درست ۶ سال می‌گذرد و به جز دو خانوار بقیه ساکنان هنوز در مناطق پرخطر روستا زندگی می‌کنند.

منطقه قرمز اعلام شده!

مدیرکل مدیریت بحران که شنبه شب در پی تماس اهالی برای بازدید از خانه‌های در معرض خطر روستای گُلِی مراجعه کرده بود به همشهری می‌گوید: رانش جدیدی در منطقه اتفاق نیافتاده، اما این منطقه رانشی و خاک آن سست است. این منطقه در همان سال ۱۳۹۸ از سوی بنیاد مسکن ممنوعه و قرمز برای سکونت اعلام شده بود. به همین دلیل هم وام‌های بلاعوض به اهالی پرداخت شد تا جابه‌جا شوند، اما اهالی در این باره تعلل به خرج داده‌اند و همچنان در این منطقه خطرناک ساکن هستند.

غلامرضا شفیق با بیان اینکه بارندگی‌های اخیر شکاف‌های قبلی را در منطقه تشدید کرده است، می‌افزاید: بنیاد مسکن اخطار تخلیه به ساکنان داده است. حتی با وجود اینکه قبلا وام بلاعوض به ساکنان داده شده بنیاد اعلام آمادگی کرد اگر لازم وام برای تکمیل واحدها اختصاص یابد.

مهلت یک‌هفته‌ای

دهیار روستای گُلِی هم با تایید صحبت‌های مدیرکل مدیریت بحران خراسان شمالی مبنی بر تعلل ساکنان روستا در جابه‌جایی به همشهری می‌گوید: کل اهالی روستا شامل ۱۶۵ نفر هستند اما ۶ سال پیش به ۲۸ نفر اعلام شد که باید جابهجا شوند. همه این افراد وام ساخت مسکن در محل جدید را دریافت کردند، اما جابه‌جا نشدند.

مهدی صداقت با بیان اینکه فقط ۲ خانوار جابه‌جا شده و به محل جدید رفته‌اند، می‌افزاید: اهالی می‌خواهند خانه‌های فعلی برایشان بماند و حفظ شود و به همین دلیل تعلل می‌کنند، اما این موضوع باید مدیریت شود. فعلا بنیاد مسکن به ۴ خانوار که در معرض خطر بیشتری بودند و در روزهای اخیر آب زیر پی خانه‌هایشان رفت، مهلت یک هفته‌ای داده. ۲ خانوار به خانه اقوام خود رفتند و ۲ خانوار دیگر هم باید زودتر جابه‌جا شوند.

او تاکید می‌کند که هلال احمر چادر در کنار روستا تعبیه کرده تا در این یک هفته در صورت وجود خطر جانی ساکنان ۲ خانه در معرض خطر را اسکان دهد.

تشدید رانش

بارش‌های چند روز اخیر و تشدید رانش‌ها در روستای گُلِی بار دیگر خطر بیخ گوش این منطقه را یادآوری کرد. مطالعات میدانی و داده‌های حاصل از بررسی‌های رسمی حاکی از افزایش حرکت توده‌های خاک و سنگ در این منطقه است که منجر به آسیب به زمین‌های کشاورزی، زیرساخت‌ها و حتی منازل مسکونی شده. در سال‌های اخیر، نرخ حرکت زمین در این منطقه به حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر در ماه رسیده که برای یک ناحیه مسکونی بسیار خطرناک است. بیش از ۳۰ درصد اراضی روستای گلی تحت تاثیر رانش زمین قرار گرفته‌اند. کارشناسان رانش زمین را به دلایل ساختار زمین‌شناسی خاص منطقه، بارندگی‌های بهاری و اشباع شدن خاک از آب نسبت داده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا